Een complete coniferenhaag ging afgelopen week in vlammen op in Maasbracht, nadat medewerkers van de gemeente met een gasbrander onkruid wilde weghalen. Het incident staat niet op zichzelf.

In Maasbracht ging het deze week mis omdat de blusser leeg was: bij eerder gebruik was deze al door een andere medewerker gebruikt om een beginnende brand te blussen. En dat was niet voor het eerst dat er brand uitbreekt bij het weghalen van onkruid. De teller staat alleen al in de gemeente Maasgouw inmiddels op acht incidenten. 

Volgens de medewerkers zelf is het eigenlijk onverantwoord dat ze het onkruid met de brander moeten weghalen. Ze hebben een blusser bij zich, maar als die het niet doet heeft dat meteen grote gevolgen. 

Ook de brandweer waarschuwt inmiddels: een gasbrander gebruiken zonder adequaat blusmiddel in de buurt is vragen om problemen. 

Ook particulieren gebruiken steeds vaker een gasbrander om onkruid weg te halen. In Posterholt moest de brandweer met spoed een boom blussen die door een gasbrander in brand was gevlogen, omdat het vuur dreigde over te slaan naar een woning.

In Noord-Holland is eerder dit jaar een complete woonboerderij in de as gelegd, na gebruik van een onkruidbrander. 


Ook interessant

Facebook Conversaties